Zaman ve Kronoloji Becerisinin Kazandırılmasında Modelleme Tekniğinin Kullanılması
Abstract
Kazanılan bilgi ve beceriler gerçek yaşamda ne kadar kullanırsa o kadar kalıcı hale gelirler. Önemli olan bilgi ve becerileri ezberlemek değil onları kullanabilmektir. Sosyal bilgiler, öğrencilerin zorlandığı ve aynı zamanda oldukça fazla soyut konular içermesinden şikayet edildiği bir derstir. Bu dersi öğrencilere sevdirmenin en iyi yolu ise onları eğlendirerek öğrenilen bir öğrenme ortamı sağlamaktır. Bu çalışmanın amacı ortaokul 7. sınıf öğrencilerine, zaman ve kronoloji becerisinin kazandırılmasında modelleme sürecinin etkili olup olmadığını ortaya koymaktır.
Araştırmada nitel ve nicel yaklaşımın oluşturduğu karma yaklaşım kullanılmıştır, araştırmanın nitel boyutunu yarı yapılandırılmış mülakat ve gözlem süreci oluştururken, nicel boyutunu ise başarı testi süreci oluşturmaktadır.
Çalışmada yarı deneysel yöntem kullanılmış olup çalışmanın pilot uygulaması Trabzon merkezinde bir okulda yürütülmüştür (N-26). Asıl uygulama ise Trabzon il merkezinde bulunan bir ortaokulda 31 deney grubu 31 kontrol grubu olmak üzere toplamda 62, 7. sınıf öğrencisi ile yürütülmüştür. Veri toplama araçları, başarı testi, sınıf içi gözlemler ve öğrenci ile yürütülen yarı yapılandırılmış mülakatlar kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen nicel veriler; SPSS programından yararlanılarak analiz edilmiştir. Yarı yapılandırılmış mülakatlardan ve gözlem formlarından elde edilen veriler içerik ve betimsel ile çözümlenmiştir. Elde edilen bulgulara bakıldığında, deney grubu öğrencilerinin kontrol grubu öğrencilerine göre daha başarı yönünden anlamlı farklılıklar ortaya çıktığı görülmüştür. Öğrencilerin düşüncelerinden modelleme süreci tanımına bakıldığında ise, modelleme onlar için zihindekilerin canlandırılmasına imkan veren süreçtir. Gözlem verilerinden ise, bu süreçte zengin bir öğrenme ortamının olduğu görülmektedir. Bu çerçevede ise sosyal bilgiler dersi süresinde öğrencilerin daha iyi öğrenmesi ve sıkılmaması için modelleme etkinliklere daha fazla yer verilmesi gerektiği önerilebilir.
Collections
- Yüksek Lisans Tezleri [189]